Mustapha Pasha Algiers Hastanesi
Mustapha Üniversite Hastanesi, Cezayir'in en büyük ve en önemli hastanelerinden biridir. 1854 yılında Fransızlar tarafından başkentin merkezinde, 15 hektarlık bir alan üzerinde kurulan bu hastane, 09 hektarlık bir bina kompleksiyle kolonizasyon dönemine dayanmaktadır.
1840 yılında, Ivry'den zengin bir kolon olan Bay Fortin'in vasiyetiyle, Cezayir şehrine 1.200.000 franklık bir bağış yapılarak Mustapha'da bir sivil hastane inşa edilmesi için fon sağlanmıştır. 1854 yılında, valilik kararıyla, Khérratine yerine Mustapha tercih edilmiş ve 1 Ağustos'ta, askeri barakalardan oluşan ancak kısmi düzenlemelerle iyileştirilen yeni tesisler, bir dini törenle kutsanmıştır.
Bir yıl sonra, 1855 yılında, 21 Mayıs'ta, sivil doktorlar Mustapha Hastanesi'nde öğrencilere ders vermeye başlamış ve hastane, hem bir fakülte hastanesi hem de büyük öğretim hizmetlerine sahip olduğunu belirten çift misyonunu teyit etmiştir. Ancak, resmi tıp derslerinin açılışı, 18 Ocak 1859 tarihinde, kadınlar için ayrılan bir barakada ve erkekler için ayrılan başka bir barakada olmak üzere iki barakada gerçekleşmiştir.
1877 yılında, demografik büyüme ve bilimsel ilerlemenin gerekliliği nedeniyle, Voinot adlı mimar tarafından 14 pavilyon için bir plan çizilmiş ve başka binaların inşasına başlanmıştır. İlk iki uzman klinik aynı anda, 1883 yılında çocuk hastalıkları kliniği ve 1884 yılında obstetrik kliniği kurulmuştur. 1930 yılında, Dr. Raynaud'a göre, pavilyon sayısı neredeyse ikiye katlanmış ve 29'a ulaşmıştır.
Savaş nedeniyle durdurulan büyütmeler, 1944'ten bu yana neredeyse hiç durmamıştır. Mustapha Üniversite Hastanesi, dermatoloji, diyabetoloji, gastroenteroloji, adli tıp, hepatoloji, immünoloji, neonatoloji, nöroloji, oftalmoloji, ağız patolojisi ve cerrahisi, parazitoloji ve mikoloji, periodontoloji, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, cerrahi klinikler ve göğüs cerrahisi gibi çeşitli tıbbi branşlarda geniş bir hizmet yelpazesi sunmaktadır.