Belde omurilik kanalı daralması, yavaş gelişen bir süreçtir. Bu nedenle ilk başta şikâyet görülmeyebilir. Ancak hastalık ilerlediğinde hastaların yaşam kalitesi düşer ve günlük içerisindeki hareket kabiliyeti kısıtlanır. Hastalarda bu şikâyetler ortaya çıktığında çoğunlukla omurilik kanal çapı belli bir derecenin üzerinde daralmış, omurilik ve ondan çıkan sinir kökleri sıkışmış şekildedir.
Hastalarda sırt, bel ağrısı, ayaklarda güç kaybı ve uyuşma ortaya çıkabilir. Hastalarda en belirgin bulgu belirli bir mesafe yürüdükten sonra bacaklarda ortaya çıkan ağrı ve kasılmalardır. Zamanla bu bulguların ortaya çıktığı yürüme mesafesi gittikçe kısalır ve hastalar evin içindeyken bile ağrı sorunlarıyla karşı karşıya kalırlar.
Bel kanal darlığında öncelikle, ağrıyı azaltmaya ve hastanın yaşam kalitesini arttırmaya yönelik tedaviler planlanır. Henüz çok ilerlememiş omurilik kanalı daralmalarında cerrahi olmayan yöntemler ile hastalığın yarattığı olumsuz durumlar ortadan kaldırılabilmektedir. İlk tercih edilen yöntemler genellikle; antiinflamatuar tedavi, ağrı kesiciler veya fizik tedavi yöntemleri ve spinal enjeksiyonlardır.
İlaç Tedavisi; Omurilik kanalı daralmasında uygulanan ilaç tedavisinde basit ağrı kesici ilaçlardan, reçeteyle kontrollü bir şekilde verilen şiddetli ağrı kesici ilaçlara kadar birçok ilaç kullanılabilir. Ancak bu ilaçların kullanım şekline doktor karar vermelidir.
Epidural Enjeksiyon; Epidural enjeksiyon uygulamasında cerrahi dışı tedavi yöntemlerinden biridir. Epidural enjeksiyon, ağrıya yol açan baskının oluştuğu bölgeye, görüntüleme yöntemleri altında ulaşılarak, sinirleri saran zar tabakası dışındaki epidural boşluğa kortizon uygulanır. Eğer başarı sağlanırsa daha sonra tekrarı gerekebilir. Amaç o bölgede diskin sinir üzerindeki ödemin azaltılarak sinir üzerindeki baskının kaldırılmasıdır. Epidural enjeksiyon işlemi yaklaşım 20 dakika sürmektedir. İşlemden sonra hasta odasında takibe alınır ve ortalama 2 saat sonra taburcu edilir.
Fizik Tedavi; Fizik tedavi uzmanı eşliğinde uygulanacak tedavide ağrıyı azaltmak hatta mümkünse tamamen ortadan kaldırmak ve kaslar güçlendirilerek hareket kabiliyeti attırılması hedeflenir.
Omurga kanal darlığı problemi yaşayan hastalarda ağrının giderilmesi, bacaklarda güçsüzlük durumunun iyileştirilmesi ve idrar kontrolünün düzenlenmesi amacı ile günümüzde cerrahi yöntemler ile tedavi önemli bir seçenektir. Cerrahi tedaviler gelişmiş teknolojik imkânlar ve mikroskobik yöntemlerin artışıyla daha konforlu ve başarılı yapılır hale gelmiştir. Omurga kanal daralmasında uygulanan cerrahi operasyonlarda amaç; omurgaya yapılan basının kaldırılması ve bölgenin rahatlatılması sağlanmaktadır. Bu basının kaldırılması önden veya arkadan yapılacak ameliyatlarla mümkündür. Omurganın arka çatısını oluşturan her iki yandaki kemikler ve bağ dokusu çıkarılarak omurilik kesesi rahatlatılır. Mikro cerrahi yönteminin kanal darlığı ameliyatında kullanılabilmesi için hastanın omurga yapılarının düzgün olması ve hastanın ideal kilosunda olması gerekmektedir.
Bel omurilik kanalı daralması, dokuların normal yapılarının bozulup normal fonksiyonlarını yerine getirememelerine neden olan süreçtir ve bazı hastalarda omurların birbiri üzerinde kayabilir. Bazen de darlık ileri derecede olup tek ya da iki taraflı sınırlı rahatlatma yeterli olmayıp Arkadan yapılan ameliyatlarda, basıyı oluşturan sarı bağ ve omurganın arka tarafını oluşturan çatının tamamen çıkarılması gerekebilir. Bu durumda omurgayı güçlendirmek amacıyla omurgaya vida ve bunları tutan çubuklar koyarak sabitleme ameliyatının yapılması uygun olacaktır. Hangi cerrahi yaklaşımın daha uygun olacağına yapılacak incelemeler sonrası beyin ve sinir cerrahisi uzmanı tarafından karar verilir.
Hastalar ameliyat sonrası dönemde bel sağlıklarına dikkat etmeli ve bel ağrısı yaratacak aktivitelerden kaçınmalıdır. Tedavi için önerilen egzersiz programlarına sürekli devam etmek ve kilo almamaya özen göstermektir.
Hızlı destek al